Recept Gierstpap

Een van m’n lievelings en go-to Ayurveda proof ontbijtjes is een warme Gierst pap. 
Gierst heeft een hoog gehalte aan voedingsstoffen, waaronder: vitamine B, calcium, ijzer, kalium, zink, magnesium en vetten. Bovendien zitten er ook veel eiwitten (complete eiwitbron) en voedingsvezels in én is t glutenvrij! Ik gebruik een restje gierst van t avondeten dat ik extra had gemaakt (dat scheelt me een hoop tijd in de ochtend). Verder voeg ik wat plantmelk toe, dadels of rozijntjes en verder ook wat vanille, kurkuma, kardemom en kaneel. Als topping wat lijnzaad en chia, en een kneepje honing nadat t wat is afgekoeld. Soms kook ik ook wat blauwe bessen mee, of wat stukjes peer. Dit ontbijtje is mega voedzaam en ook echt een feestje. Ik eet het in rust en met aandacht en dankbaarheid op.Zelf maken? here we go:

Ingrediënten

-Gierst
-Water
-Melk naar keuze
-Rozijnen/Dadel/Abrikoos/Vijgen
-(evt Blauwe bessen/peer/frambozen)
-Kaneel, Kardemom, Kurkuma
-Vanille
-Lijnzaad 
-Chia
-Honing
-Ghee

Kook de gierst de avond van tevoren in water en wel het gedroogde fruit dat je wil gebruiken in warm water.
‘S ochtends kook je de gierst met een (plant)melk naar keuze, de vanille, kaneel, kardemom, kurkuma, je gewelde fruit en evt. t verse fruit voor 5-10 minuten. Je wil dat je mooshy blijft dus voeg als nodig nog wat melk toe gaandeweg.
Schep je pap in een bakje en top t met wat lijnzaad en chia en evt. een theelepeltje ghee. Nadat t wat afgekoeld is kun je ook nog een kneepje honing toevoegen als je wil.

TIP: met de gierst al gekookt is het best eenvoudig om verschillende papjes te maken voor verschillende gezinsleden. Simultaan 3 pannetjes gierstpap op t fornuis met net andere ingrediënten en je voelt je ‘s ochtends vroeg meteen al een rockster mama!


Ayurveda tips:

Vata: koeienmelk, amandelmelk, havermelk. Roer tijdens het koken ook eens wat extra havermout erdoor als je t wat zwaarder wil.

Pitta: rijstemelk, kokosmelk, koeienmelk. zonnebloempitten als extra topping. En combineer de gierst ook eens met witte basmatierijst!

Kapha: soyamelk. snufje gemberpoeder en pompoenpitten als extra topping.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s